
PHARMACY BOARD ISSUE UPDATE 
 
Bill Winsley, Executive Director of the Ohio Board of Pharmacy, met with the Ohio Veterinary 
Medical Licensing Board members at their March 12, 2008 meeting to discuss several issues.  The 
following is a synopsis of the discussion. 
 
1)  Therapeutic Diet Pet Food
Issue:  Is therapeutic food for pets considered a prescription medication? 
 
Answer:  Therapeutic pet food is not a “dangerous drug” and anyone can sell a drug as long as it is 
not a dangerous drug.  For instance, Mr. Winsley utilized the example of Tylenol.  Tylenol is a 
drug, but it is not a dangerous drug as defined in Ohio law and you do not need a prescription to 
obtain Tylenol.  Therefore, it stands to reason that anyone can sell the Tylenol and not require a 
prescription.  Mr. Winsley could not find any federal regulations that would restrict the selling of 
therapeutic pet foods without a prescription or that only a veterinarian can supply it.   
 
It would stand to reason that an animal should receive therapeutic diets at the recommendation of 
the veterinarian, but a valid veterinarian-client-patient relationship is not required in order to obtain 
the therapeutic pet food.   
 
 
2)  Distributor License
Issue:  Are veterinarians now required to obtain an Ohio Terminal Dangerous Drug Distributor 
License? 
 
Answer:  The answer depends on if the veterinary business is incorporated or not.  If the veterinary 
practice is incorporated, then yes, the corporation needs to be licensed as a terminal dangerous drug 
distributor.  Section 4729.51 of the Ohio Revised Code excludes a licensed health professional 
authorized to prescribe drugs from requiring a distributor license.  A corporation is not a licensed 
health professional.  This is not a new requirement and has been in law for approximately ten years.   
 
3)  Flushing Small Amounts of Meds
Issue:  In light of the recent headlines regarding drug amounts in water supplies, should we be 
encouraging individuals to flush the remainder of a prescription down the toilet? 
 
Answer:  Mr. Winsley responded that if it is just a few pills, it should not cause any harm.  The 
actual pharmaceutical elements in the water supply is not from the drugs being flushed down the 
toilet, but the amounts excreted from the body as drugs are not completely metabolized by the body.   
 
4)  Recycled Drugs
Issue:  Is it okay to donate leftover or expired drugs? 
 
Answer:  No.  It is illegal to recycle drugs.  There are exceptions in the law but they are very 
stringent and do not allow for the drugs to have been in the patient’s control.  There is a requirement 
for guaranteeing the stability of the drug, etc.  If a drug is outdated, it is considered adulterated.   
 
You can access the Pharmacy Board’s web site at http://pharmacy.ohio.gov.   

http://pharmacy.ohio.gov/

